top of page

Proje Hakkında

Proje Yürütücüsü

INAR 566 Ä°ZMÄ°R’DE MÄ°MARLIK KÜLTÜRÜ

YaÅŸar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ä°ç Mimarlık Yüksek Lisans Programı Tasarım ve Kültür alanında açılan Ä°zmir’de Mimarlık Kültürü dersi Ä°zmir kentinin mimarisini farklı bir bakış açısıyla, tanımayı, irdelemeyi, kentin yapılanmasındaki önemli izleri takip ederek ortaya çıkarıp belgelemeyi hedefleyen ve tüm bu girdileri mimari okumalarla destekleyen geniÅŸ kapsamlı bir derstir.

Dersin amaçları:

  • Tarih boyunca Batı Anadolu'nun en önemli liman kenti ve ticaret merkezi olan Ä°zmir kentinin önemini vurgulayarak tarihi, kültürü ve mimarisi ile kenti araÅŸtırmak,

  • Åžehrin kentsel morfolojisinin özelliklerini (liman, mahalleler, üretim-ticaret alanları, etnik kümelenme, konut tipolojisi vb.) ortaya çıkarmak,

  • Åžehir içi alanların tarihsel, sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik açısından dönüÅŸümünü vurgulamak,

  • DönüÅŸüm konularını, konut mimarlığı ve konutların iç mekân tasarımı üzerinde yoÄŸunlaÅŸan farklı perspektiflerle incelemek,

  • Kentteki iç mekân tasarım yaklaşımlarını kamusal ve özel alanlara odaklanarak araÅŸtırmak.

Dersin Ä°çeriÄŸi:

Ä°zmir'in tarihiyle ilgili bir dizi kentsel okumayı ve kentin mimari geliÅŸimini tartışarak/analiz ederek/keÅŸfederek/belgeleyerek kentin açığa çıkarılamamış zenginlikleri anlaşılacaktır. Ä°zmir’in kentsel, mimari ve iç mekân özellikleri var olan/kaybolan/deÄŸiÅŸtirilen örnekler vasıtasıyla tarih boyunca analiz edilecektir.

Sosyal ve kültürel sürdürülebilirlik, Ä°zmir'in konut mimarisi, Ä°zmir tarih projesi ve mimarlık ve kültürel mirasın korunması açısından kentin tarihi ile ilgili güncel konular tartışılan baÅŸlıca konulardır.

Dersin ÖÄŸrenim Çıktıları:

​

  1. ÖÄŸrenciler Ä°zmir kentini tarihsel sürdürülebilirlik ve mimari geliÅŸmeler açısından tanıyarak öÄŸrenecek ve/veya kente katkı saÄŸalayacak bilgi üreteceklerdir,

  2. ÖÄŸrenciler Ä°zmir kentinin önemli kültürel ve mimari mirasını tanıyabilecektir,

  3. ÖÄŸrenciler Ä°zmir kentinin kültürel mirasının korunmasını gerektiren sebepleri anlayabilecek,

  4. ÖÄŸrenciler kentsel bellek, kültürel miras, ortak toplumsal hafıza, kültürel birikim ve mimari miras gibi kent tarihi ile ilgili kavramları yeniden düÅŸünecektir,

  5. ÖÄŸrenciler, kent tarihi için önem taşıyan konut, eÄŸitim, askeri, dini, ticari, turizm vb. gibi farklı bina tiplerinin mimari ve iç mimari özelliklerini araÅŸtırarak anlayabilecektir.

​

 

1960-70 KARÅžIYAKA PROJESÄ°

Yapılan çalışmada  “kentsel bellekteki sürekliliÄŸi saÄŸlamak ve kentteki farklı dönemlere ait algılamaları sürekli kılmak” amacından hareketle proje özelindeki amaç “konut ve yaÅŸam kültürünü oluÅŸturan ortak mimari bellekteki sürekliliÄŸinin saÄŸlanması amacıyla, Ä°zmir’de 1930-1980 dönemine ait konut yapılarının analizi ve bu yapıların potansiyel deÄŸerlendirme önerilerinin belirlenerek, Ä°zmir için rehber niteliÄŸinde bir planlama yapılması” olarak tanımlanmÅŸtır.  

BelirlenmiÅŸ döneme ait binaların herhangi bir kentsel koruma planı kapsamında bulunmaması ya da tescil statüsüne sahip olmaması nedeniyle hızla yok olmaya baÅŸlaması kent kimliÄŸinin sürekliliÄŸinde önemli bir boÅŸluk yaratmaktadır. Bu tür bir boÅŸluÄŸun kentsel bellekteki izlerini takip edebilmeyi saÄŸlamak ve kentteki farklı dönemlere ait algılamaları sürekli kılmak projenin temel çıkış noktasıdır. Alt hedefler olarak da dijital bir arÅŸiv ve web sitesi oluÅŸturarak projenin yaygın etkisinin arttırılması düÅŸünülmüÅŸtür.

 

Bu amaçlar ve kapsam doÄŸrultusunda 2016-2017 Güz Dönemi için kent içindeki çalışma alanı Karşıyaka Donanmacı Mahallesi ve içerik olarak 1960-70 yılları arasında yapılmış dönem özelliklerini yansıtan nitelikli yapılar seçilmiÅŸtir. Bu mahallede seçilen 3 yapı ile ilgili detaylı analiz, araÅŸtırma, belge toplama, sözlü tarih çalışması, belgeleme ve dokümantasyon çalışması yapılmıştır. Alan çalışması öncesinde yapılan literatür taraması, tez, makale, kitap ve diÄŸer yayınlardan yapılan okumalarla modernizm, modern konut, yüzyıl ortası modern mobilya akımı (mid-century modern furniture), vb. kavramlar araÅŸtırılmıştır.

AraÅŸtırma yöntemi olarak, seçilen 3 yapının (Gediz ve Pıtrak apartmanları ile günümüzde Tebessüm Kafe olarak kullanılan konut yapısı) analizinin yapılması, bunların dijital ortama aktarılması ve sözlü görüÅŸmelerin yapılması gibi farklı çalışmalar yürütülmüÅŸtür.

 

​

Doç. Dr. Gülnur BALLÄ°CE

Lisans eÄŸitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde, yüksek lisans eÄŸitimini Orta DoÄŸu Teknik Üniversitesi’nde ve doktora eÄŸitimini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Mimarlık Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. 1991-2005 yılları arasında mimarlık ofislerinde de çalışmalarını sürdürmüÅŸtür. YaÅŸar Üniversitesi’nde 2005 yılında öÄŸretim görevlisi olarak baÅŸladığı görevine, 2006 yılında yardımcı doçent kadrosuna atanarak devam etmiÅŸtir. Aynı bölümde 2006-2013 yılları arasında bölüm baÅŸkanlığı yapmıştır. 2016 yılında yine aynı üniversitede doçentliÄŸe atanmıştır. Halen YaÅŸar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Ä°ç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde öÄŸretim üyesi olarak tam zamanlı olarak çalışmaktadır. BaÅŸlıca araÅŸtırma konuları arasında kentsel dönüÅŸüm/yenileme, kent kimliÄŸi, yaratıcı konut projeleri, modern mimarlık/iç mimarlık tarihi ve kuramı, konut ve kültür yer almaktadır.

Araştırmacılar

AraÅŸ. Gör. Selin GÜNGÖR

Lisans eÄŸitimini Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Ä°ç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde onur derecesi ile bitirmiÅŸtir. Lisans eÄŸitimini tamamladıktan sonra, 2016 yılında Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde Yüksek Lisans eÄŸitimine baÅŸlamış ve orada mimarlık tarihi, Batı sanatı, Türk-Ä°slam sanatı ve Osmanlı mimarisi üzerine dersler almıştır. Yüksek Lisans eÄŸitimine 2017 yılından itibaren YaÅŸar Üniversitesi Ä°ç Mimarlık Yüksek Lisans Programı, Tasarım ve Kültür Alanı’nda devam etmektedir. Ekim 2017 tarihinden itibaren YaÅŸar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Ä°ç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde araÅŸtırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca 4T Tasarım ve Tasarım Tarihi TopluluÄŸu üyesidir. AraÅŸtırma konuları arasında sanat ve tasarım tarihi, mekan ve kimlik, modern mimarlık/içmimarlık kuramı, sahne tasarımı yer almaktadır.

Ilgın Deniz BARKAN

Lisans eÄŸitimini 2016 yılında YaÅŸar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Ä°ç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde tamamlamıştır. Yüksek lisans eÄŸitimine de YaÅŸar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ä°ç Mimarlık Bölümü Ä°ç Mimarlıkta Restorasyon Müdahale DönüÅŸüm Modifikasyon Alanı'nda devam etmektedir. 2017 yılında Ä°çmimar olarak baÅŸladığı restorasyon firmasında halen tam zamanlı olarak çalışmaktadır.

Zeynep ALDEMÄ°R

1985 yılında Ä°zmir'de doÄŸmuÅŸtur. Ortaokul ve lise eÄŸitimini Avni Akyol Lisesi'nde tamamlamıştır. Lisans eÄŸitimini Ä°zmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Ä°ç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde 2009 yılında tamamlamıştır. 2016 yılında YaÅŸar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ä°ç Mimarlık Yüksek Lisans Programı, Tasarım ve Kültür Alanı'ında baÅŸladığı yüksek lisans çalışmalarına devam etmektedir.

Işınsu DİKMEN

Lisans eÄŸitimini 2017 yılında YaÅŸar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Ä°ç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nde bölüm ve fakülte ikinciliÄŸi derecesi ile tamamlamıştır. Yüksek lisans eÄŸitimine de YaÅŸar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ä°ç Mimarlık Bölümü Tasarım ve Kültür Alanı'nda devam etmektedir. 

Projenin Süresi

Barış MAVİŞ

Proje etaplar halinde planlanmıştır.

​

1.Etap: 18 Eylül-22 Aralık 2017

Ä°lk etap, 2017-18 yGüz Dönemi YaÅŸar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ä°ç Mimarlık Yüksek Lisans programı kapsamında açılan 'INAR 566 Ä°zmir'de Mimarlık Kültürü' dersi kapsamında tamamlanmıştır.

​

2.Etap: 29 Ocak-8 Mayıs 2018

Ä°kinci etap, 2017-18 Bahar Dönemi YaÅŸar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ä°ç Mimarlık Yüksek Lisans programı kapsamında açılan 'INAR 562 Konut Kültür Tasarım' dersi kapsamında tamamlanacaktır.

Lisans eÄŸitimini 2016 yılında Ege Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü'nde tamamlamıştır. Yüksek lisans eÄŸitimine de YaÅŸar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ä°ç Mimarlık Bölümü Tasarım ve Kültür Alanı'nda devam  etmektedir.

Gönüllü Katkı

Rezzan AKAN (Pıtrak Apartmanı Sakini)

Muzaffer AYDEMİR (Gediz Apartmanı Sakini)

Fulya BALLI (Ä°çmimar, Mobilya Tarihi Danışmanı)

Fatih GEZER (Tebessüm Kafe Ä°ÅŸletmecisi)

Renin ON (Y.Mimar, Karşıyaka Donanmacı Mahallesi Sakini)

Åžahin ÖZBEK (Ä°nÅŸaat Mühendisi, Donanmacı Mahallesi Sakini)

Meral ÖZSOY (Pıtrak Apartmanı Sakini)

Süha TARMAN  (Elektrik Mühendisi, Gediz Apartmanı Sakini)     

bottom of page